Svet-Stranek.cz
HC Vikingové Zvole

Historie:Osobní stránka na adrese: hcvikingovezvole.freepage.cz

Historie

Doba "před zrozením AHL" (1999-2002)

Počátek existence týmu Zvole je datován ještě do minulého století, přibližně do roku 1999. Málokdo si dnes vzpomene na doby, kdy jedinou hokejovou výstrojí byly fotbalové chrániče a do puku se "řezalo" hokejkou značky ARTIS. Byl to ten čas, kdy Homo Zvolanis slezl z ledu rybníku a začal se pomalu rozkoukávat po umělých kluzištích. Toulal po prostorách zimních stadionů Šumperka, Uničova nebo Moravské Třebové (v té době nekrytý stadión - takže krom svetru, palčáků a beranice byla při teplotách pod - 15 stupňů Celsia v nezbytné výbavě na střídačce také láhev slivovice). Nejčastěji měřil síly s jižanskými hordami z Lukavice, Řimic nebo Palonína. V dobách ranného hokejového růstu z těchto klání vycházel většinou poražen, ač soupeře značně převyšoval nadšením i počtem. Vždyť nezřídka se počet hráčů na zvolské lavičce vyšplhal k počtu 20. To už si někteří pomalu neměli kde sednout. Byly to doby, kdy se pro komunikaci při sjednávání zápasů nepoužívalo mobilního telefonu, nýbrž kola, pomocí něhož se objela celá dědina, nejlépe pro značný úspěch několikrát. A sestava byla daná. Sraz před zápasem byl u hospody, každý dorazil s malým batůžkem a bruslemi navlečenými na hokejce přes rameno, naskákalo se po čtyřech až pěti lidech do vozů, teda pardon, většinou do Škody 105 a hurá! Tak to tehdy skutečně bylo!!!

Vznik HC Zvole

Možná se divíte, proč opět píšu o vzniku HC Zvole, když o existenci týmu Zvole jsem psal již v předchozím odstavci? To abych zdůraznil, že se tyto dva Zvolské týmy nedají srovnávat. Základ týmu HC Zvole, jak jej známe dnes, vznikl až v době zakládání AHL. To proto, že vstup i do takovéto amatérské soutěže znamenal hrát organizovaně o místo v tabulce a podmínkou účasti bylo zajistit si základní hokejovou výstroj. To řada dřívějších hráčů, nehledě na jejich kvality, nebyla schopna nebo ochotna akceptovat. U zrodu HC Zvole stáli: V. Fojt st., M. Soukop a Z. Vašíček. Tito si rozdělili role u týmu, kapitánem se stal V. Fojt st.

Vznik AHL

V létě roku 2002 byla v Litovli v hostinci u Modré hvězdy svolána schůze, jíž se účastnili vedoucí týmů HC Babice, HC Červenka, HC Mohelnice, HC Svinov, HC Řimice a HC Zvole. Tímto byl položen základní kámen Amatérské Hokejové Ligy, známé jako AHL Uničov. Vzhledem k tomu, že týmy HC Babice a HC Řimice daly přednost konkurenční Rybníkářské Lize (RRL, dnes OAHL), bylo dohodnuto založení soutěže a startu prvního ročníku za účasti 4 týmů. Vedení soutěže se ujal hráč HC Červenka J. Turek. Tímto mu děkuji za obrovský odvedený kus práce, mnohdy nevděčné, hlavně protože není moc vidět, když liga bez problémů funguje. Honzo DÍKY!!!


Sezóna 2002/2003

O sezóně: AHL se zúčastnily 4 týmy (Červenka, Mohelnice, Svinov a Zvole). Za celou sezónu jsme nebyli schopni najít recept na zkušeně hrající tým Mohelnice a podobné byly zápasy se sehranou Červenkou. Nejsvětlejším okamžikem bylo získání nových dresů v barvách sponzora firmy Chemical Zábřeh a prvního zápasu odehraného v těchto dresech, kdy jsme doslova vydřeli remízu s Červenkou. To také v konečném součtu rozhodlo o našem třetím místě před Svinovem, se kterým jsme třikrát vyhráli a třikrát prohráli.

Fakta 02/03: Vítězný klub HC Mohelnice, nejlepší střelec Libor Navrátil (HC Červenka), v kanadském bodování byl nejlepší Josef Zapletal (HC Mohelnice).

Sezóna 2003/2004

O sezóně:: Do AHL přibyly další 2 týmy a jejich počet vzrostl na 6 (Červenka, Lukavice, Mohelnice, Pavlov - později Lední Medvědi, Svinov a Zvole). Nebyla to nijak zvlášť vydařená sezóna, až na několik světlých chvilek. Nesporným plusem byl příchod Vládi Svozila, který ihned zaujal nejen svojí hrou, ale v rámci týmu také vítězstvím v kanadském bodování a v počtu vstřelených gólů. Poprvé se náš střelec dostal přes metu 10 vstřelených gólů, přesně jich dal 13. Samozřejmě s jeho výkonem se zvedla kvalita celého našeho týmu. I přesto jsme ale skončili v konečném pořadí na posledním místě. Také díky jinak velice dobře hrající Lukavici, která vypustila poslední zápas s Pavlovem a ti nás díky tomu v tabulce AHL přeskočili.

Fakta 03/04: Vítězný klub HC Červenka, nejlepší střelec František Szabó (HC Červenka), v kanadském bodování byl nejlepší František Szabó (HC Červenka).

Sezóna 2004/2005

O sezóně: Do AHL přibyly opět 2 týmy a jejich počet vzrostl na 8 (Červenka, Lukavice, Mohelnice, Lední Medvědi (dříve Pavlov), Radegast, Svinov, Rudá Hvězda Zábřeh a Zvole). Opět se objevil další skvělý hráč Pavel Kořalka, který se dostal až na 18 gólů za sezónu a kolem něj se začal tvořit nový útok Vašíček Z., Kořalka P. a Kuka R., později hodně produktivní a platný. Jinak to byla již třetí nevýrazná sezóna v řadě. Skončili jsme předposlední v tomto ročníku AHL.

Fakta 04/05: Vítězný klub HC Červenka, nejlepší střelec Radek Vašata (HC Lukavice), v kanadském bodování byl nejlepší František Szabó (HC Červenka).

Sezóna 2005/2006

O sezóně: Počet týmů v AHL se ustálil na čísle 8 (Červenka, Lukavice, Mohelnice, Lední Medvědi, Radegast, Svinov, RH Zábřeh a Zvole). Skončila doba posil a začala doba hokeje a při troše štěstí mohla sezóna dopadnout ještě lépe. Ale bramborová medaile se určitě po letech bídy a hledání fungující sestavy nedá považovat za neúspěch, když cílem bylo skončit v klidných vodách středu tabulky. Konečně zářil útok Vašíček Z., Kořalka P. a Kuka R., jehož všichni hráči se umístili v první desítce kanadského bodování celé soutěže. Radim Kuka pokořil metu 20 branek za sezónu (celkem 21) a spolu se Zbyňkem Vašíčkem, který svůj bodový příspěvek rozdělil rovnoměrněji mezi góly a asistence (16+15) dosáhli 31 kanadských bodů v sezóně. Pavel Kořalka oba dva výtečně doplňoval a fungoval jako "lepidlo" celého útoku (dosáhl 28 kanadských bodů). Nelze však zanedbat přínos žádného hráče, který za nás nastoupil! Protože se začaly pořádat pravidelné tréninkové zápasy (každý ČT), začali všichni pomalu získávat potřebnou jistotu ve hře, i když účast nebyla stoprocentní, jejich význam je nezanedbatelný

Fakta 05/06: : Vítězný klub HC Radegast, nejlepší střelec Petr Hillebrand (HC Radegast), v kanadském bodování byl nejlepší Martin Kužílek (HC Radegast).

Sezóna 2006/2007

O sezóně: Do AHL přibyl nový tým Řimice Panthers a počet týmů stoupl na 9 (Červenka, Lukavice, Mohelnice, Lení Medvědi, Řimice Panthers, Radegast, Svinov, RH Zábřeh a Zvole). Sezóna se stala naší zatím nejlepší za dosavadní dobu existence AHL. Tým HC Zvole skončil na druhém místě, když zvítězil nováček Řimice Panthers. Pravdou je, že celá sezóna nebyla excelentní a všechny zápasy jsme zdaleka neodehráli bezchybně. Zvláště na konci sezóny jsme si začali předčasně vybírat volno a málem jsme o druhé místo přišli. Naštěstí jsme v posledním utkání konečně zabrali jak se sluší a patří a odnesla to v jednoznačně hraném derby Lukavice, která jako domácí odešla s výpraskem 1:11. Tak jsme přeskočili Červenku a obsadili stříbrnou příčku. V plánech na příští sezónu je ale třeba být opatrní a za cíl bych stanovil pohyb týmu v horní polovině tabulky. Vždyť dosáhnou úspěchu je mnohem lehčí než jeho následná obhajoba.

Fakta 06/07: Vítězný klub HC Řimice Panthers, nejlepší střelec Petr Kopačík ml. (HC Svinov), v kanadském bodování byl nejlepší Petr Kopačík ml. (HC Svinov).

Sezóna 2007/2008

O sezóně: Rozrůstání AHL nekončí. „Cestovatel“ Pavel Hroch v minulosti hrál za HC Mohelnice, tady však štěstí nenašel, stejně tak jako v sezóně 2004/2005 u nás. Proto se nyní v AHL objevuje po krátké odmlce, tentokrát jako vedoucí a kapitán nového týmu z Mohelnice pod názvem HC Bernard Mohelnice. Počet týmů je tedy zaokrouhlen na 10 (Červenka, Lukavice, Bernard Mohelnice, Sokol Mohelnice, Lední Medvědi, Řimice Panthers, Radegast, Svinov, RH Zábřeh a Vikingové Zvole). Z tohoto seznamu je patrné, že si původní tým Mohelnice vložil do svého názvu „Sokol“, tým Zvole si zvolil do svého názvu "Vikingové“. Z našeho pohledu sezóna nezačala špatně a podle našich představ jsme se stabilně pohybovali v horní polovině tabulky. Navrátilec David Novotný (celk. 35 bodů) se za vloženou důvěru odvděčil a pravidelně bodoval. Dokonce držel krok s opět vynikajícím Pavlem Kořalkou (celk. 34 bodů). Ostatní se po této stránce drželi poněkud zpátky, nahrazovali to alespoň bojovností. Po Novém roce jsme ale párkrát klopýtli i se slabšími soupeři z nižších pater tabulky, obzvlášť nepodařený byl zápas s nováčkem – Bernardem. I přesto jsme měli vše stále ve svých rukách a nejdůležitější zápas sezóny přišel v posledním kole, kde se rozhodovalo o vylepšení nebo nevylepšení výsledku z předchozí sezóny. V tomto utkání s Červenkou jsme ale předvedli nepřesvědčivý výkon a odmítli tak konečnou první příčku. Předčasný odpočinek a kus smůly jsme si vybrali v nejhorším možném okamžiku. Nakonec jsme skončili na místě bronzovém za první Červenkou a druhými Řimicemi. Byla tu možnost dořešit kontumaci jednoho ze dvou utkání právě s tímto týmem Panthers, kdy podle nás jeden jejich hráč nastoupil k zápasu proti pravidlům. Díky kontumaci jsme mohli obhájit stříbrnou pozici z poslední sezóny. Bylo by to ale až příliš komplikované a zdlouhavé. Nakonec buďme k sobě upřímní, svoji pozici jsme si určili sami výkonem na ledě a náš smělý plán, který se v průběhu sezóny stál velice reálný, se rozplynul jen a jen díky naší nemohoucnosti v zápase pravdy.

Fakta 07/08: Vítězný klub HC Červenka, nejlepší střelec Zdeněk Vaníček (HC Řimice Panthers), v kanadském bodování byl nejlepší Zdeněk Vaníček (HC Řimice Panthers).

Sezóna 2008/2009

Sezóna je již v plném proudu...


Speciální poděkování:

Vladimíru Fojtovi st. za vedení HC Zvole od roku 2002-2005 (respektive "odjakživa" do 2005), udělal pro nás kus práce.

Stanislavu Kukovi - CHEMICAL Zábřeh za příspěvek na první dresy, které nesou logo firmy (2002).

Monice Ruprich za spolupráci při zakládání sdružení HC VIKINGOVÉ ZVOLE, o.s. a při administrativě spojené s jeho chodem (od 2007).

STK Autocentrum Zábřeh za nákup nových dresů, které nesou naše logo a jejich reklamu (2007).

CEFEUS CZECH za umístění svojí reklamy na našich www stránkách, čímž podpořili chod našeho klubu (2007).

Jirkovi Hurychovi a skupině DRAGON za složení textu hymny, její natočení a věnování našemu týmu (2008).

Robertu Čundrlemu - RCBAU za umístění svojí reklamy na našich www stránkách, čímž podpořili chod našeho klubu (2008).

Všem hráčům, kteří za nás kdy nastoupili a nechali na ledě kus srdce.


autor: Kapitán #27